Florile de cireș

Când ne uităm la o floare, este aproape imposibil să nu ne gândim la perfecţiunea ei. Diversitatea de forme, culori şi miresme ne face să credem că florile au fost create pentru a decora, pentru aclimatizarea spaţiilor exterioare şi interioare, dar şi pentru beneficiile aduse sănătăţii prin terapiile alternative.
De data aceasta am ales şase flori gingaşe şi frumoase. Este adevărat că toate au farmecul lor, dar există unele care ies în evidenţă nu numai pentru natura lor, ci şi pentru ceea ce reprezintă.
Florile de cireş - asociate foarte des cu efemeritatea vieţii umane
Înflorirea cireşului, în multe culturi, are o semnificaţie deosebită, simbolizând renaşterea şi speranţa. Frumuseţea florilor ce vine după atâtea luni reci de iarnă, ne trezeşte şi ne energizează pentru primăvara ce vine.
Sakura este numele florii cireşului japonez din familia Prunus. Viaţa scurtă a acestor flori şi frumuseţea lor delicată a fost asociată foarte des cu efemeritatea vieţii umane, din acest motiv florile cireşilor sakura sunt încărcate de simbolism, fiind foarte des folosite în arta japoneză. Este atât de populară încât a ajuns să fie imprimată chiar şi pe produsele de larg consum precum kimono-urile, hârtia pentru corespondenţă sau pe farfurii.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sakura a fost folosită de autorităţile japoneze pentru întreţinerea sentimentelor naţionaliste şi militariste în rândul populaţiei. Piloţii kamikaze îşi pictau câteodată aceste flori pe fuselajul avioanelor sau luau cu ei crengi de sakura.
În secolele trecute, marii războinici, samuraii, se identificau cu sakura (floarea de cireş), având în comun o viaţă glorioasă, dar care însă putea fi curmată brusc. Florile de cireş nu rezistă de obicei mult, iar ploaia sau vântul le pot scurta existenţa, determinând căderea petalelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu